کارت گرافیک چیست؟ انواع کارت گرافیک کدامند؟
درحالیکه پردازنده اینتل Core i7 میتواند رندر بگیرد، اما این کار را با سرعت کمتری از کارت گرافیک انجام میدهد. در حقیقت، قدرت پردازشی کارت گرافیک بهحدی بالا است که در برخی برنامهها به کمک پردازنده مرکزی میآید و این کار باعث افزایش سرعت انجام کارها و بهبود عملکرد میشود. به همین دلیل است که حتی لپتاپهایی که برای مقاصد تحصیلی و تجاری تولید شدهاند نیز از کارت گرافیک مجزا استفاده میکنند. برای اطلاع از قیمت استوک لپ تاپ لینک رنگی را دنبال کنید.
حال که با وظیفه کارت گرافیک آشنا شدید و به اهمیت آن پی بردید و نیاز آن را در لپتاپ خود احساس کردید، از شما میپرسیم که کدام کارت گرافیک برای شما مناسب است؟ آیا شما به قدرت پردازش بینظیر کارت گرافیک انویدیا Geforce GTX 1080 نیاز دارید؟ یا اینکه به کارت گرافیک مجتمع Intel HD نیاز دارید؟ این راهنما به شما در انتخاب کارت گرافیک کمک میکند.
کارت گرافیک انویدیا (NVidia) در 4 سری تولید میشوند؛ که هر کدام از این 4 سری برای مصارف خاص با توان های خاصی تولید می شود . این 4 سری عبارتند از :
- سری جیفورس (GeForce)، مناسب برای بازی و کاربری عمومی و کارهای گرافیکی است که بیشتر از کارت گرافیک جی فورس در لپ تاپ ها و کامپیوتر های رومیزی خانگی استفاده می شود.
- سری کوآدرو (Quadro) مناسب برای پردازش های بسیار سنگین گرافیکی
- سری تسلا (Tesla) مناسب برای سرور ها
- سری تگرا (Tegra) مناسب برای تبلت و تلفن های همراه
جدول راهنمای کلی انتخاب کارت گرافیک
تعداد بسیار زیادی کارت گرافیک در بازار موجود است، ما راهنمای تمام آنها را دراختیار شما قرار میدهیم؛ اما اگر فقط به یک راهنمای ساده برای انتخاب کارت گرافیک نیاز دارید، جدول زیر راهحل بسیار مناسبی برای شما است.
هدف |
کارت گرافیک توصیهشده |
مثالی از کارت گرافیک |
بازی/چندرسانهای |
Nvidia GeForce GTX 10-series, AMD RX 400-series, Intel Iris Plus |
Nvidia GTX 1080, AMD RX 480, Iris Plus 650 |
ایستگاه کاری |
Nvidia Quadro, Intel HD Graphics |
Nvidia Quadro P5000, Intel HD Graphics P630 |
استفاده معمولی/ ویرایش متن/ لپتاپهای بسیار باریک |
Intel HD Graphics, Intel Iris Plus 640 |
Intel HD Graphics 630 |
بازی با بودجه محدود |
Nvidia GeForce GTX 10-series |
Nvidia GeForce GTX 10-series |
کارت گرافیک مجتمع یا کارت گرافیک مجزا؟ تفاوت آنها در چیست؟
در حالت کلی دو نوع کارت گرافیک وجود دارد:
- مجتمع
- مجزا
همانطور که از نام آن پیدا است، کارت گرافیک مجتمع در درون پردازنده مرکزی (بهصورت یکپارچه) قرار دارد و حافظه آن با پردازنده به اشتراک گذاشته میشود. کارت گرافیک مجزا دارای حافظه مستقل اختصاصی خود است که حافظه ویدیویی یا VRAM نامیده میشود. VRAM را با رم موجود روی مادربرد اشتباه نگیرید.
اگر شما به بهترین عملکرد کارت گرافیک نیاز دارید، کارت گرافیکهای مجزا همیشه بهتر از نوع مجتمع هستند. مقدار VRAM در بین کارت گرافیکهای مجزا بین 2 تا 8 گیگابایت است. به دلیل اینکه کارت گرافیکهای مجتمع به رم سیستم نیاز دارند، نباید از آنها توقع زیادی در حد کارتهای مجزای همسان خود داشته باشید. این موضوع زمانی اهمیت پیدا میکند که شما قصد انجام بازیهای به روز با حداکثر تنظیمات را دارید.
تنها کارت گرافیک اهمیت ندارد
اگر بهدنبال بازیهای قدیمی هستید یا لپتاپ مالتی مدیا را انتخاب کردهاید، زیاد برای انتخاب کارت گرافیک حساسیت به خرج ندهید. یک لپتاپ با پردازندهی Core i5 و کارت گرافیک بالا رده انویدیا مناسب بهنظر میرسد؛ اما باید به دیگر قطعات موجود همانند درایو ذخیرهسازی اطلاعات، صفحهنمایش و حتی رم نیز توجه کنید. اگر از لپتاپ خود زیاد استفاده میکنید، حتما مطمئن شوید که لپتاپ از خنککننده مناسبی برخوردار است. بهطور خلاصه از خرید یک لپتاپ صرفا بر مبنای کارت گرافیک آن جدا خودداری کنید.
مشخصات پردازنده: هستهها، سرعت پایه و سرعت حافظه رم
کارت گرافیک دارای یک لیست از مشخصات است. قبل از اینکه با انبوهی از اطلاعات مواجه شوید، شما را با این اصطلاحات آشنا میکنیم.
پهنای باند حافظه: یکی از مهمترین ویژگیهایی که هنگام خرید کارت گرافیک باید به آن توجه کنید، پهنای باند کارت گرافیک است. پهنای باند مقیاسی است از میزان اطلاعاتی که میتواند بهوسیله کارت گرافیک در VRAM خوانده و نوشته شود، این میزان به گیگابایت بر ثانیه محاسبه میشود (GB/s). کارت گرافیک با پهنای باند زیاد میتواند تصاویر را با سرعت بیشتر و کیفیت بالاتر رندر بگیرد؛ اما توجه داشته باشید که پهنای باند تحت تأثیر سرعت پردازنده و نوع آن است.
سرعت پایه: این سرعت با مگاهرتز (MHz) بیان میشود. سرعت پایه کارت گرافیک سرعتی است که در آزمایش کارت در برنامههای بدون استرس به دست آمده است. این مقدار حداقل میزان سرعت عملکرد کارت گرافیک شما در برنامههای بدون استرس است.
سرعت بوست: این حداقل سرعتی است که کارت گرافیک میتواند بوست شود و سرعت پردازشی خود را افزایش دهد. شما میتوانید باتوجهبه نحوه خنککنندگی و قدرت سیستم خود، بوست را انجام دهید. انواع لب تاپ اچ پی استوک با کارت گرافیک های مختلف، گزینه مناسبی برای خرید هستند.
سرعت حافظه: این سرعت VRAM را نشان میدهد که به مگاهرتز بیان میشود (MHz) و بیانگر فرکانس دادههای عبوری بین VRAM و GPU است.
انویدیا CUDA Core: کودا (معماری دستگاه یکپارچه محاسبهگر) زبان برنامهنویسی انویدیا است که برای کنترل GPU استفاده میشود تا عملکرد آن با سرعت بیشتر و مؤثرتر باشد. هزاران هسته میتوانند بهصورت کنار هم روی یک چیپ قرار بگیرند که این موضوع برای محاسبات ریاضی رندرگیری بسیار سودمند است. هرچه میزان CUDA بیشتر باشد، چیپ قدرتمندتر خواهد بود.
AMD پردازنده جریانی: وظیفهی پردازش تمام دادههای جریان یافته را که به GPU وارد یا خارج میشوند، به عهده دارد، در حقیقت پردازنده جریانی پاسخ AMD به قابلیت CUDA Core اینتل است. پردازنده جریانی پردازش ریاضی عملیات رندرینگ را بر عهده دارد. همانند CODA Core هرچه این میزان بیشتر باشد، قدرتمندتر است.
شکاف نسلی: انویدیا همانند اینتل هر یک یا دو سال نسل جدید از کارت گرافیکها را ارائه میکند که سریعتر است، قدرت پردازش بالاتری دارد و مصرف انرژی آن کمتر است. انویدیا از معماری مکسول به پاسکال تغییر نسل داد؛ درحالیکه اینتل در همین زمان از اسکای لیک به کبی لیک تغییر نسل داده است. AMD نیز درحالحاضر از نسل پلاریس بهره میبرد؛ همانند ردئون RX460 و سری R9 که پردازندههای لپتاپ این شرکت هستند و از M30 پیشی گرفتهاند.